Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Κρονιών-Εκατομβαιών-Ιούλιος, γιορτές του ήλιου

-->

Το αρχαιότερο όνομα του μήνα ήταν Κρονιών και προς τιμήν του Κρόνου τελούνταν γιορτές.
Οι γιορτές αυτές από πολλούς συγγραφείς αναφέρεται ότι τελούνταν τους μήνες Ποσειδεώνα και Γαμηλιώνα, αυτό συμβαίνει διότι αρχικά οι Αθηναίοι γιόρταζαν την αρχή του έτους μετά τη χειμερινή τροπή του ήλιου, αργότερα όμως με την πρώτη νέα σελήνη μετά τη θερινή τροπή του.

Έτσι ο πρώτος μήνας των Αθηναίων αντιστοιχούσε προς το τελευταίο ήμισυ του σημερινού Ιουνίου και το πρώτο μέρος του Ιουλίου. Στο τέλος του μήνα Ιουλίου που λεγόταν Μεταγειτνιών τελούνταν γιορτές αφιερωμένες στο Μεταγείτνιον Απόλλωνα, προς ανάμνηση της μετοικησίας των κατοίκων της Μελίτης στην Αττική.

Ο μήνας Ιούλιος οφείλει το όνομα του στη γέννηση του Ιουλίου Καίσαρα, που γεννήθηκε το μήνα Εκατομβαιώνα των Αθηναίων, “Quintilis” για τους Λατίνους, διότι στο δικό τους ημερολόγιο ήταν ο πέμπτος μήνας, όταν ο χρόνος άρχιζε από το μήνα Μάρτιο.
Οι είδες του Ιουλίου συνέπιπταν με τη 15η ημέρα του μήνα.

Τη νύχτα της Εαρινής Ισημερίας που συνέπιπτε με τη 12 μέρα του Εκατομβαιώνος, στην Ελλάδα, σε όλες τις ελληνικές αποικίες, και στα παράλια των Μικρασιατικών αποικιών γιόρταζαν τα Κρόνια. Στην Αρχαία Ολυμπία στον Κρόνιο Λόφο, ιερείς πραγματοποιούσαν θυσία μεγαλοπρεπή.

Στις γιορτές των Κρονίων οι δούλοι είχαν αργία και μπορούσαν να παρευρεθούν στο γιορτινό τραπέζι, ενώ οι άρχοντες εκτελούσαν τα χρέη των δούλων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ευχάριστη είδηση της διάνοιξης των Τεμπών, όταν ο πατέρας Κρόνος χώρισε τα βουνά, με αποτέλεσμα η τεράστια λίμνη - που κάλυπτε τότε την κοιλάδα της Θεσσαλίας - να αδειάσει, και έτσι γεννήθηκε μια τεράστια εύφορη περιοχή, που θα παρείχε καρπούς και καταφύγιο σε μεγάλους πληθυσμούς, ζώων και ανθρώπων.
Το χαρμόσυνο γεγονός βρήκε τους τότε βασιλείς σε συμπόσιο, και τόσο μεγάλη ήταν η χαρά τους, που σηκώθηκαν και υπηρέτησαν τους αγγελιοφόρους που έφεραν μια τόσο χαρμόσυνη είδηση. Από αυτή τη γη θα επωφελούνταν όλοι.
Από τότε κρατάει το έθιμο των δούλων.
(λεπτομέρειες θα βρείτε στο βιβλίο, που βρίσκεται σε καλό δρόμο)

Οι γνώσεις για τις επιστήμες και την γεωλογία ήταν τεράστια, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η διάνοιξη των Τεμπών συνέβη πολλά εκατομμύρια έτη πριν ζήσουν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αλλά τη γνώση αυτή τη διέσωσαν μέσα σε απλά δοσμένους μύθους, που τους μάθαιναν ακόμη και μικρά παιδιά, και είμαστε τυχεροί που έφθασαν μέχρι τις μέρες μας, ώστε να με τη σειρά μας να μπορούμε να τους αποκρυπτογραφούμε και να βρίσκουμε τόσες αλήθειες.
Την εποχή αυτή, Ιούνιο-Ιούλιο, θερίζονται και αλωνίζονται τα στάχυα, οι άνθρωποι παίρνουν τους καρπούς της γης, που είναι άφθονοι. Ως προσφορά στους θεούς που βοήθησαν στην ευφορία των καρπών, στην αρχαιότητα προσέφεραν τη δεκάτη, το 1/10 δηλαδή της συγκομιδής των καρπών, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, αρχικά στους θεούς Κρόνο (Ήλιο) και Ρέα (Γαία), που ήταν υπεύθυνοι για την καλή σοδειά.
Η δεκάτη αποδιδόταν στα ιερά των θεών και υπήρχαν ειδικές αποθήκες για τις προσφορές αυτές των πιστών.

προσφορά πρώτων καρπών στον Κρόνο

Στο μήνα είναι αφιερωμένο το κόκκινο ρουμπίνι.
Το μήνα αυτόν αρχίζουν τα κυνικά καύματα, όταν μεσουρανεί το άστρο του Κυνός.
Οι αρχαίοι πρόγονοι πίστευαν ότι αν βροντήσει επί της σεληνιακής νουμηνίας, θα υπήρχε ευθηνία (πληθώρα αγαθών, αφθονία), και πτώση καρπών. Θα ακολουθούσε καλό φθινόπωρο και βαρύς χειμώνας, θα ερχόταν αέριες ταραχές που γεννιούνται σπάνια και καύσωνας (καύμα) και σφοδρές βροχές, οπότε την επόμενη χρονιά θα ακολουθούσε έλλειψη καρπών και σίτου.
Το μήνα Ιούλιο επιβαλλόταν σεξουαλική αποχή και αποφεύγονταν οι πολλές τροφές.
Κατάλληλες τροφές θεωρούνταν τα ψάρια, τα οξυμέλιτα
(τροφές με ξίδι και μέλι) και τα οξογάριτα (τροφές με ξίδι +αλάτι),
τα χυμώδη φρούτα, ο λευκός οίνος, που τον κατανάλωναν άφθονο, λίγο φαγητό, όχι καρυκεύματα.

Τα λουτρά κατά το μήνα αυτό ήταν πολύ δημοφιλή.





Απαγορεύεται η αντιγραφή, ή αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ολική ή μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση ή διασκευή του περιεχομένου των δημοσιεύσεων του ιστολογίου, με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της συγγραφέως, σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που ισχύουν στην Ελλάδα.


Creative Commons License -->
Αυτή η εργασία χορηγείται μόνον με άδεια
Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

4 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Τι γιορτές οργάνωναν το μήνα Γαμηλιώνα;

ηλακατη είπε...

ΦΟΙΒΟ,
Απάντησα στην ερώτηση αλλά βλέπω ότι το σχόλιο
χάθηκε, μόλις βρω λίγο χρόνο θα απαντήσω και πάλι

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Που τα ξες βρε φιληνάδα όλα αυτά..τα διάβασα και σε θαύμασα.

γαστεροπλήξ είπε...

ΑΧΤΙΔΑ,
από πολύ μικρή διαβάζω πολύ, η ιστορία η μυθολογία και η φιλοσοφία είναι πολυαγαπημένες μου και έχουμε σχέσεις στοργής, είναι κείμενα από καρδιάς